300p300p300p300p
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
      • Hammadde
      • Tasarım
      • Üretim
      • Kalite Kontrol
    • Sosyal Sorumluluk
    • Çevre Politikamız
    • İK
      • Kariyer
      • Başvuru
  • Ürünler
    • Yanmaz & Yapışmaz Ürünler
    • Emaye Ürünler
    • Paslanmaz Çelik Ürünler
  • Haberler
  • 360° Showroom
  • 2022 Katalog
  • Online Mağaza
  • İletişim
  • Lang
    • ENG
    • TR
    • ARA
✕
Üretim Kapasitesi %70 Artı!
Ağustos 29, 2018
ZUCHEX 2021
Kasım 16, 2021

Yüksek KDV kayıt dışı üretime itiyor

36842

Ürettiği ürünlerin yüzde 70’ini dış piyasaya yüzde 30’unu ise iç piyasaya satan Bonera Tutku Metal, Yüksek ihracat potansiyeline sahip sektörde, üreticiler KVD oranlarının düşürülmesini bekliyor.

Yüzde 70’lik üretim kapasitesi ile metal mutfak eşyaları sektöründe Türkiye ve dünyada söz sahibi Kahramanmaraş, ihracatları ile ülke ekonomisine katma değer kazandırıyor. Böylesine devasa üretim kapasitesi ve yüksek ihracat hacmi olan sektörde, yüksek KDV oranları üreticileri zor durumda bırakıyor. Hal böyle olunca kayıt dışılığın mevcut olduğu sektörde potansiyel var kazanım yok.

1991 yılından bu yana Kahramanmaraş’ta mutfak eşyaları sektöründe üretim yapan ve yeniliklere ayak uydurarak kapasitesini her geçen gün arttıran  Bonera Tutku Metal, 60 ülke ile ihracat yapıyor. Ürettiği ürünlerin yüzde 70’ini dış piyasaya yüzde 30’unu ise iç piyasaya satıyor. Bonera Tutku Metal Yönetim Kurulu Başkanı Tebernuş Utlu, Sektördeki en önemli sorunların başında;  her sektöre verilen KDV indirimin metal mutfak eşyalarına verilmediğini söyledi.

Fabrikada, 550 çalışanı ile üretim yaptıklarını söyleyen Utlu, “1991 yılından bu yana çelik tencere imalatı yapıyoruz. 2013 yılında işlerimizi geliştirerek teflon üretimleriyle ağımızı genişlettik. 2013 yılından bu yana teflon ürünler üretiyoruz. Teflon ve çelikte yüzlerce ürün çeşitliliğimiz mevcut. 80 bin metrekare açık, 50 bin metrekarede kapalı alanda 550 çalışanımızla işlerimizi yürütüyoruz. Yaklaşık 60 ülkeye ihracat yaparken Türkiyenin 81 il ve birçok ilçesine ürün gönderiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 70’ini ihracata gönderirken,  Yüzde 30’unu ise, iç piyasaya satıyoruz.

 

KDV İNDİRİMİ İSTİYORUZ

Utlu: “Her sektörün kendi içerisinde sorunları vardır ama Kahramanmaraş’ın en sorunsuz sektörü metal mutfak eşyaları sektörü diyebiliriz. Bizim ise, sektördeki en büyük sorunumuz devletin diğer sektörlere gösterdiği kolaylıkları bize göstermemesidir. Örneğin; diğer tüm sektörlerin KDV’lerinde indirime gidildi ancak sektörümüz için böyle bir şey söz konusu dahi olmadı. KDV oranının bu kadar yüksek olması da işletme sahiplerini kayıt dışı çalışmaya itiyor. Yine sektörümüzün en büyük sıkıntılarından biride kayıt dışılık. Son yıllarda Kahramanmaraş’ın ihracatı artınca bu durum biraz azalsa da KDV oranının yüksek olması sektörde sıkıntı oluşturuyor.  Bizimle aynı segmentte olan mobilya, beyaz eşyada olan KDV oranı indirildi. Yine tekstil ve diğer sektörlerde ki oranlarda indi ancak metal mutfak eşyaları için KDV indirimi söz konusu dahi değil.

YENİ VE ÖNÜ AÇIK BİR SEKTÖR

Kahramanmaraş mutfak eşyası üretiminde, Türkiye’nin lideri konumunda. Avrupa’da artık mutfak eşyaları üretilmeyecek kadar azaldı. Bu işin katma değeri düşük olduğu için Avrupa ülkeleri yüksek katma değerli ürünler üretmeye başladı. Artık Çin bile yavaş yavaş katma değeri yüksek ürünler üretmeye başlıyor. Mutfak eşyası üretimi artık, Türkiye, Vietnam, Malezya ve Endonezya’ya kaldı. Türkiye’de de bu iş için fabrikalaşma yeni başladı. Sektörümüz daha yeni ve önü çok açık.

 

43662692_1275090302632411_7155248204684984320_n
Ürettiği ürünlerin yüzde 70’ini dış piyasaya yüzde 30’unu ise iç piyasaya satan Bonera Tutku Metal,
Share

Related posts

Rolls of metal sheet. Zinc, aluminium or steel sheet rolls on warehouse in factory. 3d illustration

Mart 9, 2022

Nikelin Ton fiyatı %88 artı !


Read more
Şubat 23, 2022

Tutku Bonera İstanbul ofisi açıldı ! 


Read more
Kasım 16, 2021

ZUCHEX 2021


Read more